Mantarlar günümüzde her ne kadar bitki olarak algılansa da bitki sınıfında yer almazlar. Mantarların bitkilerden en büyük farkı besin üretememesidir. Yani mantarlar üzerinde bulunduğu, toprak, canlı ya da ortam üzerindeki besinleri kullanır. Mantarlar belirgin özelliklerine şapkalı, maya, küf ve hastalık yapıcı olmak üzere göre dört gruba ayrılır.
Şapkalı mantarlar toprağa tutunarak yaşamaktadır ve besinlerini topraktan alır. Bu mantarın farklı türleri olanları vardır ve bunlar yararlı ya da zararlı olabilir. Mantarların çoğunluğu zehirli olabildiği gibi yenilebilen türleri de vardır.
Mantarların yenilebilen türlerine kültür mantarı adı verilir. Kültür mantarı protein ve vitamin yönünden zengin olan ve çok tüketilen bir mantar türüdür. Mantarlar besin üretmediği için ışığa ihtiyacı yoktur bu sebeple bodrum katı gibi yerlerde kültür mantarı yetiştirilebilir.
Zehirli mantar türleri çok fazla olduğu için bunların içnide yenilebilenleri çok iyi bilmek gerekmektedir. Doğada bunları besin olarak tüketmek için toplamak çok tehlikelidir.
Maya mantarları gözle görülemeyecek kadar küçük mantarlardır. Bu mantarlar adından da anlaşılacağı gibi besinlerin mayalanmasında kullanılır. Hamurun mayalanması, yoğurtun mayalanması, peynirin mayalanmasında görev alır. Bu mayalanma sırasında mantarları ılık ortamda bırakmak mayalanma işlemini hızlı yapmamızı sağlar.
Canlı kalıntıları, açıkta kalan besinlerin parçalanmasında görev almaktadır. Bu mantarlar açıkta kalan ekmek, portakal, peynir gibi gıdaların üzerinde hızlıca çoğalarak besinleri parçalar. Bu besinler parçalandıktan sonra yeşilimsi bir renk ve kötü kokunun ortaya çıkmasına neden olur. Küf mantarları zararlı gibi görünse de doğadaki besinlerin doğal olarak parçalanması ile doğa için faydalıdır.
BİLGİ: Penisilin denen antibiyotik, küf mantarları tarafından üretilmektedir.
Bitki ve hayvanlarda canlıya zarar veren mantar türleridir. El ve ayak mantarları, saçkıran, küçük çocukların ağzında görülen pamukçuk gibi türleri vardır.
Özetle mantarlar ılık, nemli ve besin bulunan yerlerde hızlıca çoğalmaktadır. Mantarların gözle görülebilen ve görülemeyenleri mevcuttur.