Sayın öğrenciler, veliler, öğretmenler bugün elimden geldiğince LGS sınavı için Fen Bilimleri çalışma yöntemleri, soru tipleri ve yol haritamız hakkında bilgi vereceğim.
Öncelikle yol haritası deme sebebimizi açıklayalım. Yol haritası işin planlı olarak gidileceği hakkındadır ve bunun gerekliliği geçen yıl yapılan LGS sınavında belli oldu. Sebebi ise bu sınavın sene sonuna kadar olan tüm kazanımlardan olduğu ve sınavın bir defa yapılmasından dolayıdır. O zaman hadi gün gün, saat saat nasıl çalışacağımızı planlayalım desemde hemen hemen her öğrencimiz buna uyamayacaktır.
Peki bu yol haritası nedir neler yapacağız konusunda tek bir şey söyleyebilirim o da ilk ünite konularını pekiştirmeden çok hızlı devam edilmemesi gerektiğindedir. Yani nisan ayına kadar konuları bitireyim demek için ilk üniteleri tam kafamıza oturtmadan devam etmeyelim.
LGS Soru Tipleri Nedir?
Geçen sene LGS sınavı ilk defa yapıldı ve bunun öncesinde TEOG adı verilen ve yazılı formatlı sorular vardı. TEOG sisteminin kaldırılarak yerine daha seçici olan LGS sınavı ve bu sınavın daha seçici soruları ortaya çıktı. LGS’de fen bilimleri soruları çok dikkatli okuyarak gerekli yerlerin altını çizerek sonuca hızlıca ulaşmamızı sağlayacaktır. Fen bilimleri dersinde konuları derste iyi dinleyen bir öğrenci hata yapmasının tek sebebi sorularda yada seçeneklerde dikkat edilmesi gereken yerleri vurgulamadığındandır. Her soru ve o soruda kazandırılmak istenen kazanım yani o bilgi ve davranış bulunmaktadır. O zaman bizlerde sınavdan önce çözdüğümüz sorularda bir sorunun bizden ne istediğini kavramamız gerekmektedir.
LGS Soru Tipleri Ne Zaman Çözmeliyim?
Bizim eğitimde en sık yaptığımız hatalardan biri birkaç kelime duyduğumuz zaman hemen o durumu abartmamızdır. LGS soru tipleri diye bir kavram duyduğumuz zaman herkes o soru tiplerine yükleniyor. Bu sebeple öğrencilerimizi zora boğmadan ilk zamanlar konuları kavramaya yönelik denemeler çözdürmekte fayda var. Bu sene öğrencilerimizde sayısal dersler olan Matematik ve Fen bilimleri derslerinin zor olacağı ön yargısı sebebi ile daha fazla stres ve buna bağlı olarak sorularda dikkatsizlik ve hata var. Bunun için çocuklarımıza moral olacak ve eksiklerini tamamlaması için farkındalık yaratacak denemeler çözdürmeliyiz?
Soruları dikkatli çözmek için neler yapabiliriz?
Yeni nesil sorular,artık ilkokulda da önem kazanan okuduğunu anlama üzerine kurulmaya başladı. Bu sebeple öğrencilerimiz iyi bir okuyucu ve bu okuduğunu hızlı anlaması gerekmektedir. Bu sebeple kitap kurdu öğrencilerimiz sınavda daha başarılı olacaklarını inanıyorum. Hem kitap okuyan hem de soru okurken bilinçli ve dikkatli olan öğrencilerimiz soru bankası, denemelerde daha başarılı olacaktır.
Yener BERKTAŞ – Fen Bilimleri Öğretmeni