5.6.1. Biyoçeşitlilik
Önerilen Süre: 6 ders saati
Konu / Kavramlar: Biyoçeşitlilik, doğal yaşam, nesli tükenen canlılar, habitat, ekosistem
F.5.6.1.1. Biyoçeşitliliğin doğal yaşam için önemini sorgular.
Ülkemizde ve Dünya,da nesli tükenen veya tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bitki ve hayvanlara
örnekler verir.
F.5.6.1.2. Biyoçeşitliliği tehdit eden faktörleri, araştırma verilerine dayalı olarak tartışır.
Canlılar yaşadıkları ortamda beslenmek zorundadır. Bu beslenme ihtiyacını doğal yollar ile karşılamasına doğal yaşam denir.
Habitat: Bir canlının yaşamını yoğun şekilde sürdürdüğü alana habitatı ya da yaşam adresi de denilebilir. Bir habitatta birden fazla canlı türü bulunabilir. Bir canlı türünü söylediğimizde aklımıza ilk gelen yaşam alanı habitatını verir. Örneğin penguen dediğimizde habitatı kutuplar diyebiliriz.
Ekosistem: Canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu yapıya ekosistem denir. Bir ekosistem içerisinde birden fazla yaşam alanı ve çok sayıda bitki, hayvan, mantar, mikroskobik canlı türü bulunmaktadır.
Bir bölge veya ortamda yaşayan canlı çeşitliliğin ve canlı sayısının fazla olmasına biyoçeşitlilik denir. Biyoçeşitlilik arttıkça o bölgedeki yaşam alanında çok sayıda canlı türü diğer canlılara besin olmakta ve canlı zenginliği oluşmaktadır.
Doğal Hayatı Koruma derneğinin ülkemizde karada ve suda yaşayan canlı türü sayıları aşağıdaki gibidir.
Ormanların tahribatı: Birçok bitki ve hayvan çeşidinin yaşadığı ormanlarda çıkan yangınlar ekosisteme büyük zarar vermektedir.
Çevre Kirliliği: Su, toprak kirliliği gibi etkenler sonucunda buralarda yaşayan canlı sayısı giderek azalmaktadır.
Çölleşme: Bitki sayısının azalması ve iklim gibi etkenler sonucunda çölleşme ile canlı türü sayısı giderek azalmaktadır.
Erozyon: Toprağın yavaş bir şekilde yer değiştirmesi olayına erozyon denir. Erozyon ile canlılar için gerekli verimli topraklar kaybolarak ekosisteme zarar vermektedir.
Kelaynak: Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yaşayan Kelaynak kuşu koruma altına alınarak yaşam alanı Milli Park haline getirilmiştir.
Akdeniz foku: Ülkemizde Akdeniz ve Ege denizlerinde yaşamakta olup ülkemizde 30-50 tane kalmıştır.
Deniz kaplumbağası: Karetta karetta adı da verilen Deniz kaplumbağaları Mersin kıyılarına yumurtalarını bırakarak yaşamlarını bu dar alanda devam ettirmektedir.
Flamingo: Allı turna adı da verilen flamingolar göç ettiği sırada Tuz Gölü çevresinde bir süre yaşamaktadır.
İnstagram: SadeceFen