Bitkilerin diğer tüm canlılardan ayıran en önemli iki özelliği besin ve oksijen üretmesidir. Bitkiler ilk enerji kaynağı olan Güneş ışığını kullanarak diğer canlılar için gerekli olan besini üretmektedir. Bu besinler diğer tüm canlıların enerji kaynağı olması sebebi ile önemlidir.
Bitkiler çiçekli ve çiçeksiz olmak üzere iki grupta incelenir. Çiçeksiz bitkiler, çiçekli bitkilere göre daha az gelişmiştir.
Çiçeği olmayan bu bitkiler kök, gövde ve yaprak kısımlarından oluşmuştur. Çiçekleleri olmadığı için üremeleri farklı şekillerde olmaktadır. Çiçeksiz bitkilere eğrelti otu, at kuyruğu, kibrit otu, kara yosunu örnek verilebilir.
Çiçeksiz bitkilere göre daha gelişmiştir ve çiçekli bitkiler üremelerini çiçekler ile yapmaktadır. Çiçekli bitkiler sadece gül, papatya gibi güzel görünümlü olan bitkiler değildir. Biber, domates, çam, çınar, elma, kiraz gibi ağaçlarda çiçekli bitkilerdir.
Çiçekli bitkiler dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler kök, gövde, yaprak ve çiçektir.
a- Kök: Bitki kökleri sayesinde topraktan su ve mineral ihtiyacını sağlamaktadır.
b-Gövde: Topraktan alınan su ve mineraller gövdeden çiçek ve yapraklara taşınır. Gövde ayrıca bitkiyi dik ve sağlam tutarak bitkinin zarar görmesini engellemektedir.
c- Yaprak: Güneş ışığını alarak besin ve oksijen üretilen kısımdır.
d- Çiçek: Bitkinin üreme organıdır. Çiçekler büyüyüp gelişerek bitkilerde sebze ve meyveler oluşur.