6. Sınıf Kuvvet konusunda kuvvetin özellikleri, dengelenmiş ve dengelenmemiş durumları ve kuvvet ile ilgili grafikleri öğreneceğiz.
Şekilde verilen tren doğu yönünde hareket ettiği için kuvvet doğu yönünde uygulanmaktadır diyebiliriz. Yönü doğu olan bir cismni doğrultusu ters istikamet olan doğu-batı doğrultusundadır.
Şekilde aşağı doğru inmekte olan paraşütlüye Güney yönünde bir kuvvet uygulanmaktadır. Paraşütlüye uygulanan kuvvet Kuzey-Güney doğrultusundadır.
1. Adım: Arabaya aynı yönde birden fazla kuvvet var mı bakalım. Eğer yok ise kuvvetlerin büyüklüklerinin farkını bulalım.
F2 – F1 = 5N – 3N = 2N cisme kuvvet uygulanmaktadır.
2. Adım: Kuvvetlerden büyük olan hangi yönde ise cisim o yöndedir. 5N’luk kuvvet doğu yönünde olduğu için cisim doğu yönünde gidecektir.
SONUÇ: Fnet = 2N büyüklüğünde Doğu yönündedir.
1. Adım: Topa aynı yönde birden fazla kuvvet olduğunu gördüğümüzde öncelikle bunların bileşke kuvvetini bulalım. Bunun için aynı yönlü kuvvetlerin toplamını bulalım.
F2 + F3 = 2N + 4N = 6N doğu yönünde topa kuvvet uygulanmaktadır.
2. Adım: Şimdi elimizde F1 kuvveti ile 6N doğu yönünde bir kuvvet var . Yine büyük olan kuvvetten küçük kuvveti çıkaracağız.
6N – 4N = 2N büyüklüğünde bir bileşke kuvvet var.
3. Adım: Kuvvetlerden büyük olan hangi yönde ise cisim o yöndedir. 6N’luk kuvvet doğu yönünde olduğu için cisim doğu yönünde gidecektir.
SONUÇ: Fnet = 2N büyüklüğünde Doğu yönündedir.
1. Adım: Kutuya aynı yönde birden fazla kuvvet olduğunu görüyoruz. Öncelikle bunların bileşke kuvvetlerini ayrı ayrı bulalım.
F1 + F2 = 5N + 4N = 9N batı yönünde kutuya kuvvet uygulanmaktadır.
F3 + F4 = 1N + 7N = 8N doğu yönünde kutuya kuvvet uygulanmaktadır.
2. Adım: Şimdi elimizde batı yönünde 9N ve doğu yönünde 8N’luk iki kuvvet kaldı. Burada büyük kuvvetten küçük kuvveti çıkaracağız.
9N – 8N = 1N büyüklüğünde bir bileşke kuvvet var.
3. Adım: Kuvvetlerden büyük olan hangi yönde ise cisim o yöndedir. 9N’luk kuvvet batı yönünde olduğu için cisim batı yönünde gidecektir.
SONUÇ: Fnet = 1N büyüklüğünde Batı yönündedir.
ÖRNEK:
Sabit süratle hareket eden araba
Sıranın üzerinde hareketsiz duran kalemlik
ÖRNEK:
Hızlanarak uçuşa geçen uçak
Yere düşen kutu
ÖRNEK:
Yukarıda eşit bölmelere ayrılmış bir zeminde kuvvetlerin başlangıç ve bitiş noktaları ve yönleri verilmiştir. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplandıralım.
Soru 1: Aynı doğrultudaki kuvvetleri yazalım.
Cevap: F1, F2, F6 ve F7 aynı doğrultudadır. Ayrıca F3 ile F5‘te aynı doğrultudadır.
Soru 2: Aynı yöndeki kuvvetleri yazalım.
Cevap: F2, F4, F6 ve F7 aynı yönlü kuvvetlerdir.
Soru 3: Eşit büyüklükte kuvvetlere sahip kuvvetleri yazalım.
Cevap: F1 = F5 , F2 = F7 ve F3 = F6
Soru 4: Eş kuvvetler hangileridir?
Cevap: F2 ve F7 yön doğrultu ve büyüklükleri aynı olduğu için eş kuvvetlerdir.